Salam pembuka bicara...

Salam pembuka bicara...

Tuesday, January 18, 2011

Saya Pelajar UNISEL

Posted by Emiera Roselle at 2:32 AM 4 comments
Malam yang sepi..kredit dah abes..senyap laa G705 ku malam ini..huh..study pun sudah..ape laa yang nak dibuat lagi ni..alkisahnya komputer riba ku laa yang menemaniku di kala malam ini..seperti biasa aku akan buka blog ku untuk baca entry2 menarik yang aku follow..setelah sekian lama, baru aku pasan blog kawanku dah bertukar nama rupanyer..hehe..sowy2..banyak sangat blog yang mira follow..ok laa..jalan2 kan scroll ke bawah lagi..tetiba ternampak entry bertajuk Blogger Universiti Swasta – 1..entry ni menarik minat aku..because I’m student private university laa.. hehe..ada 3 pelajar yang join tuk entry nih..terasa seperti aku berminat lak nak join laa..aku pun bacalah segala term n condition nyer..ha! mudah ajer..dapatlah aku mengisi ruang kekosongan aku malam ni dengan meng pos entry baru..huhu…

La nih nak cerita pasal universiti kesayangan aku nih lak yer..sebelum tu lupa lak nak kenalkan diri..hehe..panggil saje miera..aku budak Universiti Industri Selangor atau pun sgktn nyer UNISEL..aku kenal unisel nih dalam drama Dunia Baru..masa drama tu aku rasanya form5 gtu..terpegun jugek ku melihat kecantikan u nih dlm drama tu..rasa seperti ingin belajar di sana..last2 masuk jugek aku ke sini..haha..aku masuk intake 3/2007/2008..masa tu bulan 5 tahun 2008..aku telah ditawarkan kos Diploma in Accountancy..

Kenapa aku pilih UNISEL?? Ahaa..sebabya aku xdpt ipta laa..walaupun result spm aku agk baik..erm..xper laa xde rezeki..aku dpt bnyk twrn dr kolej2 swasta jer..banyak2 pilihan itu, ini sajer yang university..ape lagi pilih laa unisel ajer..huhu..kalau nak tahu ada 2 kereta exkot kereta ayahku tuk mengiringiku daftar di unisel ini..huh..terharu rasanya..mak2 n pak2 sedara serta wan aku laa..al maklum laa aku laa owg pertama yang masuk u dlm family nih tuk generasi yang entah kebrapa ini..

Banyak kenangan yang terindah sepanjang aku study di sini..lecturer2 sumer nyer sporting2..kawan2 sumernye baek2 dan gler2..ahaa..bezz gler taw..kenangan yang pahit pula biarlah ia menjadi sejarah dlam hidup ini sajer..huhu..kat bawah ni antara memori2 sepanjang aku berada di UNISEL Bestari Jaya..



SEM 1

manis2 sume nyer..baru masuk u ler katekan..hehe..


SEM 3

ade peningkatan..ahakzz..
Bawah ni pic2 candid mase tuh..


Masa sem3 ni..di bawah subjek Pengajian Malaysia..kami diberi tugasan untuk buat persembahan tarian..aku nih dah laa x pandai menari..adoyai..memg keras laa kalo nk taw..susah gak laa aku nak latih..tapi ape pun ni mrupakan pengalaman yg bezz laa..hehe..grup aku diberi tugasan untuk persembahkan tarian orang asli..ahakzz..masa sem lepas iaitu sem2 aku baru jer gi melawat kampong orang asli..tuk..tuk.. sem3 nih kene nari orang asli lak..ade kesinambungan lak yer..hehe..

Ni mase dlm biilik latihan..

Sebelum pakai costume..

Aku dan mek..ini laa rupa kami jd org asli..huhu..cantik kan..

Fatin dan aku..cuak nye aku mase nih taw..tgh tunggu giliran nek pntas..

Dah mula dh gerak tari nyer..huhu..

Dah abes…tepuk tangan!! Yeah!!!

Ni laa grup aku..hati dah suke..lepas dh giliran nyer..
Kalo nak tahu..grup aku telah menjadi juara..ahakzz..x sangka betul taw..

Ni laa hamper yg kami terima..huhu..

Ok laa tamat dh kisah orang asli..hehe..

Ni masa jamuan kami bersama Mr Govindan..lecturer English kami..



SEM akhir…


Kat dewan utama..

Kat depan Dewan Biru..tgh tunggu bas..kami nak pergi melawat MIA..

Muka2 comel kami..hehe..

Miza, sue n aku..


Bawah nih mase jamuan hari raya FOB...


miza dan aku..my bff laa...

 sue, aku, dan miza

Business Taxation Simulation Workshop 2010

Kami yang menjayakan event ini..yeahh!

Nih laa dia majlis tertinggi..



Peace !!!

Ini laa serba sedikit kenanganku sepanjang diploma di UNISEL Bestari Jaya..3 tahun ku di sini..tamat sudah pengajianku..dah graduate dgn kptusan yg baek..oyeah! konvo nyer akan dilaksanakan tahun ini..x sabar rasanya..

Pengajianku bukan setakat diploma ajer..sekarang aku sedang memulakan pengajian dalam Bachelor of Accountancy (Hons)..huhu..baru sem1..degree ini aku berada di UNISEL Shah Alam pula..ini sebab bdk2 degree Faculty of Business diarahkan sumenyer berpindah ke sni semester ini..insyaAllah 2013 tamatlah pengajianku..x sabar pula nak melangkah ke alam pekerjaan ni..hehe..

Ok laa ngantuk sudah mataku..mau ke alam mimpi laa..huhu..kepada sape2 yang terasa diri itu budak university swasta, ley laa uat entry bgini dn tglkan link anda di sini..cepat2 taw..expired date dia dh nk kat nih.. 17 Januari 2011 - 24 Januari 2011 (Jam 1 Petang)..tata…


SELAMAT MALAM

Assalamualaikum J





Friday, January 14, 2011

Tempoyak!

Posted by Emiera Roselle at 11:06 AM 0 comments

Cedap nye kan tgok gambo atas tu.. ni laa makanan fevret aku.. tempoyak cili padi.. kalo nk makan nasi mesti bersama dgn nyer.. fuhh.. leley ooo.. hehe.. ok laa ari ni aku nk crite srbe cedikit tntg makanan ini.. ni pun aku tebace di wikipedia..gambo tu lak aku copy dari seorang blogger malaysia ni.. mintak di copy gmbo nye ya cik fiza..huhu..


Tempoyak diperbuat daripada isi durian yang rendah kualitinya. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan di simpan di dalam bekas tertutup untuk beberapa hari sebelum di makan sebagai tempoyak. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular. Tempoyak dikenal di Indonesia juga (terutama di Palembang, Sumatera dan Kalimantan).

Kalau nak tahu, di Malaysia .. Tempoyak turut dirakamkan dalam Hikayat Abdullah sebagai makanan harian bagi penduduk Terengganu, semasa melawat Terengganu (sekitar 1836), dengan menyatakan bahawa makanan kegemaran mereka adalah "... tempoyak dan pekasam dan petai dan jering dan sebagainya...." wah! hebat kan..

Terdapat pelbagai jenis cara masakan menggunakan tempoyak ini di antara yang sangat popular ialah gulai tempoyak (fevret aku jugek). Gulai ini biasa dimasak bersama ikan; antara ikan-ikan yang sesuai digulai bersama tempoyak ialah ikan patin,ikan baung & ikan jelawat ia juga boleh dimasak bersama ayam bergantung kepada selera masing-masing. Selain itu tempoyak juga boleh di buat sambal tumis ikan bilis, pais tempoyak (ikan yang dibakar bersama tempoyak), sambal tempoyak (tempoyak yang digaul bersama cili padi kemudian digoreng).

Aku pula suka gaulkan tempoyak itu dgn cili padi yang dah ditumbuk lumat dan diletakkan sedikit gula supaya tempoyak itu agak manis cikit.. sprti dlm gambo di atas tu laa.. cedap sgt taw..wugi oo cape x penah rase tu..

Tak sangka pulak aku.. rupa2 nya tempoyak ni ade juge khasiatnya taw.. jgn maen2.. haha.. Tempoyak didapati mempunyai kandungan bakteria asid laktik (Lactic acid bacteria -LAB) yang tinggi. Dalam kajian kepelbagaian, tiga pengasingan tidak dapat dikenal pasti dengan menggunakan SDS-PAGE protin sel penuh. atau API 50 CH.

Kepada sesiapa yg belum pernah merasainya, bolehlah mencubanya sebagai makanan baru anda.. hidup ini rugi taw kalau tak mencuba segala makanan yang ada di dunia nih.. nasihatku tak payahlah cerewet sangat tentang makanan ni.. ni tak makan tu tak makan.. aiyoo! wugi nyer orang tu.. bedal je laa sumer..aduhai...hehehe...


sekian...




Thursday, January 13, 2011

Dr Emiera

Posted by Emiera Roselle at 3:30 PM 0 comments

Finally I'm a Graduate of University of Facebook


wow! amazing.. haha.. 
x sangka akhir nye ku bergelar Dr Emiera..
usaha tekad yg ku curahkan slame ini 
akhirnye mbri kejayan buatku..
alhamdulilah..syukur padaMu..
trime kasih laa pd para chancellor, 
lecturer2, ibu ayah, adik2, kawan2 
dan sume nyer kerana mbri 
sy peluang tuk mndptkn phd ini..
tnpa kalian siapa laa Dr Emiera skang nih..
muahhahaha...

thank you so much!

jasa kalian amat2 ku hargai..

Love u all !!!




Wassalam

Wassalam
 

Cerita Hati Emiera Template by Ipietoon Blogger Template